Svensk Förening för Klinisk Nutrition
Högtidsföreläsningar
Erik Vinnars-föreläsningar
Sedan 2007 har SFKN varit medarrangör till Erik Vinnars-föreläsningentillsammans med
Swespen, Dietisternas Riksförbund och Nutritionsnätet för sjuksköterskor, som hålls under
den årliga Nutritionsdagen i maj (se även "Utbildning").
Här nedan presenteras alla Erik Vinnars-föreläsningar:
2022 Marjolein Visser, Amsterdam, Nederländerna
Protein intake in older adults: actual intake, protein knowledge and optimal intake to prevent functional decline
2021 Mai-Lis Hellenius, Stockholm
Maten som förebygger de stora folksjukdomarna
2020 Yves Boirie, Clermont-Ferrand, Frankrike
Sarcopenic obesity in the perspective of Covid-19
2019 Ann-Sofie Sandberg, Göteborg
Äta och mäta. Objektiva verktyg inom nutritionsforskningen
2018 Alfonso J Cruz-Jentoft, Madrid, Spanien
Sarcopenia implementation in clinical practice – what is needed?
2017 Ingvar Boaseus, Göteborg
Nutrition och cancerkakexi
2016 Mette Holst, Aalborg, Danmark
Clinical nutrition research – nothing too big or too small
2015 Göran Hallmans, Umeå
Västerbottensprojektet och Medicinska biobanken - hur gick det?
2014 Marinos Elia, Southampton, Storbritannien
Economics of disease-related malnutrition and its treatment
2013 Olav Rooyackers, Stockholm
Proteinomsättning och -behov hos IVA- patienter
2012 Marian van Bokhorst, Amsterdam, Nederländerna
Implementation of nutritional routines from a Dutch national perspective
2011 Robert Brummer, Örebro
The nutrition-gut-brain axis - Facts and fantasy
2010 Olle Ljungqvist, Örebro
Fight against malnutrition – hur gör vi i Europa?
2009 Rebecca Stratton, Southampton, Storbritannien
Evidence-based nutrition
2008 Bob Grimble, Southampton, Storbritannien
Modulation of inflammation by nutrients
2007 Jan Wernerman, Stockholm
Nutritionsbehandling inom akut- och intensivvård
2006 Annemie Schols, Maastricht, Nederländerna
The importance of nutritional support in patients with COPD
2005 Mathew Barber, Edinburgh, Skottland
Cancer specific nutrition therapy
Tidigare Högtidsföreläsningar under Riksstämman
SFKN arrangerade 1975-2012 årligen en "Gunnar Levins Högtidsföreläsning" i samband med föreningens program
under Läkaresällskapets Riksstämma. Praxis har varit att Högtidsföreläsningarna skulle vara av hög vetenskaplig
och pedagogisk klass och hållas av framstående forskare inom området klinisk nutrition. Vartannat år har vi bjudit
in en internationell- och vartannat år en svensk högtidsföreläsare. Finansieringen har tidigare skett genom en
donationsfond, Levinfonden, som instiftades i samband med Gunnar Levins bortgång 1973.
Sedan 2005 har SFKN samarbetat med Swespen för arrangemang av den årliga Nutritionsdagföreläsningen
som från 2007 ändrades till "Erik Vinnars-föreläsningen".
Här nedan presenteras alla tidigare Gunnar Levin-föreläsningar:
2012 Yves Boirie, Clermont-Ferrand, Frankrike
Protein metabolism and sarcopenia
2011 Mai-Lis Hellénius, Stockholm
Den perfekta maten - finns den?
2010 Inställd föreläsning
2009 Gunnar Akner, Örebro
Nutrition vid diagnostik och behandling av enskilda patienter
2008 Ruth Loos, Cambridge, England
Diet-gene interaction on obesity and weight changes
2007 Ingvar Bosaeus, Göteborg
Sjukdomsrelaterad undernäring. Vad är problemet? Vad gör vi?
2006 Rune Blomhoff, Oslo, Norge
Kan antioxidanter i kosten dämpa utveckling av sjukdomar relaterade till oxidativ stress?
2005 Tommy Cederholm, Uppsala
Kostbudskapets Janusansikte - ett dilemma?
2004 Robert Brummer, Maastricht, Nederländerna
Nutritional modulation of the brain-gut-axis
2003 Olle Ljungqvist, Stockholm
Fasta eller inte fasta inför kirurgi
2002 Simon Allison, Nottingham, England
New insights into metabolic implications of salt and water dysbalance in surgical and medical patients
2001 Kent Lundholm, Göteborg
Nutritionens roll i cancervård
2000 Stefan Anker, London, England
Catabolic and anabolic imbalance in chronic heart failure - implications for the treatment of cardiac cachexia
1999 Charlotte Erlanson-Albertsson, Lund
Den smala vägen - finns den?
1998 Andrew Prentice, Camebridge, England
Energy metabolism - an overview of current research
1997 Per Björntorp, Göteborg
Fetma som hälsorisk
1996 Kaare R. Norum, Oslo, Norge
Vitamin A - från folkhälsa till molekylärbiologi
1995 Henrik Andersson, Göteborg
Kost och kolesterolomsättning i tarmen - tänkbara samband med koloncancer och koronarsjukdom
1994 Jussi K Huttunen, Helsingfors, Finland
Health effects of supplemental use of antioxidant vitamins. Experiences from the Alpha-Tocopherol
Beta-Carotene (ATBC) cancer prevention study
1993 Per Olov Wester, Umeå
Magnesium - betydelse för härt-kärlsjukdom
1992 Brittmarie Sandström, Frederiksberg, Danmark
Matens preventiva potential - effekter av koständring hos unga individer på riskmarkörer för hjärt-kärlsjukdom
1991 Bengt Vessby, Uppsala
Måste diabetiker äta speciell mat?
1990 Ib Hessow, Århus, Danmark
Trofiska och immunologiska förhållanden i tarmen vid enteral nutrition
1989 Åke Bruce, Uppsala
Hälsoaspekter på fisk
1988 Stefan Marklund, Umeå
Fria radikaler - kost, hälsa
1987 Bengt Borgström, Lund
Fettspjälkning och upplösning i tarmen
1986 Inställd föreläsning
1985 Björn Isaksson, Göteborg
Human näringsforskning: Mål och medel
1984 Jussi K. Huttunen, Helsingfors, Finland
Nutrition and disease. Finnish experience
1983 Nils-Georg Asp
Snabba och långsamma kolhydrater - några synpunkter på en gammal indelning
1982 R. Masironi, WHO, Genève, Schweiz
Trace elements in water and cardiovascular disease
1981 Bertil Steen, Umeå
Nutrition på äldre dagar
1980 Elsie Widdowson, Camebridge, England
Nutrition from conception to extreme old age
1979 Jan-Åke Gustafsson, Stockholm
Samband mellan kost och cancer
1978 Yngve Hofvander, Uppsala
Avvänjningskoster i ett internationellt perspektiv
1977 A Stewart Truswell, London, England
Diet and plasma lipids - a reappraisal
1976 Leif Hambraeus, Uppsala
Amning eller flaska, burkmat eller hemmalagning. Några aktuella
problem i spädbarns- och barnuppfödningen
1975 Hamish Munro, Massachusetts, USA
Protein metabolism in relation to protein and amino acid requirements